/ netinfo
Пловдив 2019
96642
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с японската неправителствената организация EU JAPAN FEST обявява отворена покана за проекти с фокус „японска култура“. Тя е насочена към културни организации, независими куратори и артисти от България и чужбина.

Целта на поканата е да стимулира дългосрочното сътрудничество между японски и европейски творци и публики. Партньорството с EU JAPAN FEST се осъществява само в контекста на инициативата Европейска столица на културата.

Японската фондация не подкрепя проекти, които не са включени в програмата на европейската инициатива. С настоящата отворена покана фондация „Пловдив 2019“ дава възможност на организации и артисти да се включат към програмата с допълнителни идеи и партньорства от японска страна.

Селекцията на предложенията ще премине в два етапа: от май до септември 2018, когато се селектират проекти с японско съдържание за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, и от 1 до 30 септември, когато EU Japan Fest решава кои от тези проекти да подкрепи финансово и с какви средства.

Междувременно стана ясно, че тази година фондацията няма да организира фестивал „НОЩ-Пловдив”. В момента сме изключително натоварени, едва смогваме от работа. Почти всеки месец публикуваме нови отворени покани.

Предстои ни и мониторинг в края на април. Нямаме нито намерение, нито възможност да организираме такова мащабно събитие, коментира артистичният директор на общинската организация Светлана Куюмджиева.

Тя допълни, че са е в добри отношения с „Отворени изкуства”, с които си партнират по редица проекти. Не искаме да губим партньори, категорична бе Куюмджиева, която добави, че „Пловдив 2019” не е заплаха за нито едно културно събитие в града.

Не мисля, че антропологичното изследване за Столипиново е било безцелно и не е дало резултат, каза Куюмджиева по повод решението на УС на „Пловдив 2019“ да не финансира втория етап на проекта.

Припомням, че бяха отпуснати 40 хил. лв., изразходени за проучване на екип от шестима експерти, двама от които французи. Фондацията има междинен отчет от 240 страници, а резюмето показва, че авторите са написали 665 страници от работа на терен, разговаряли са с 151 информанти и са осъществени 547 срещи.

Вторият етап на проекта, оценен за 30 хил. лв., трябваше да направи изводите от проучването и да се напише книга, която да се представи на международните партньори на фондация „Пловдив 2019“, но за него пари бяха отказани, като екипът ще търси други източници на финансиране.

От фондацията обявиха също, че приключи отворената покана за читалища. Със серия информационни и партньорски срещи в Пловдив и региона за участие в програмата бяха привлечени общо 247 проекта от над 160 читалища. Резултатът е 93 одобрени проекта, идващи от читалища в целия Южен Централен регион.

Поканата с най-леките условия досега успя да постигне значителен регионален обхват на програмата на Европейска столица на културата, да стимулира голям брой партньорства между читалищата и между читалища и други организации, както и да реализира една от основните цели на програмата – максимално включване на граждани и общности в културни дейности.

Цялото финансиране от 250 000 лв. е разпределено по одобрените проекти, като най-високата сума е 5 000 лв., както е по условията на отворената покана, а най-ниската е 1 000 лв. 

Чуйте и от приложеното аудио.