Петя Буюклиева грабна Лирата на Орфей
Петя Буюклиева грабна Лирата на Орфей / netinfo

Песента "Сънища от синьо" на Петя Буюклиева получи златен приз в първото издание на конкурса за нова българска популярна песен "Лирата на Орфей", наследник на "Златния Орфей". Гала концертът се проведе снощи на Летния театър в Пловдив. В надпреварата участваха 12 песни във финалния етап на конкурса.

Сребърна награда спечели Ана Топалова с песента "Миг", а бронзовото отличие отиде при София Георгиева и песента ѝ "Сбогуваме се бавно".

Специалната награда от Съюза на българските композитори се присъди на песента "Не ме докосвай с пръсти" изпълнена от Панайот Панайотов.

Всички творби са създадени специално за конкурса "Лирата на Орфей" и бяха изпяти под съпровода на новосформирания Фестивален оркестър "Пловдив".

Останалите изпълнители получиха грамоти за участие. Сред тях бяха Теодор Койчинов и Дует Дабъл Войс, Валентин Асенов, Маргарита Хранова, Илия Ангелов, Галя Ичеренска, Антония Маркова, Тони Чембъра и Христина Живкова.

Организаторите от Национална агенция "Музика" към Министерството на културата се надяват конкурса да стане традиционен и да се провежда всяка година.