Пенсионерските карти за рейс поскъпват двойно, режат учениците от преференции през лятото?
Пенсионерските карти за рейс поскъпват двойно, режат учениците от преференции през лятото? / netinfo
Двойно по-скъпи най-вероятно ще бъдат пенсионерските карти за градския транспорт, чиято продажба за следващата година ще започне от 15 ноември, съобщи управителят на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов. Ученическите и студентски карти, срокът за чието издаване ще се удължава до края на този месец, пък  няма да важат през лятото за пътуване на половин цена.

Дали срокът им ще бъде удължен и след крайната дата на тяхната валиднаст - 30 юни, ще решава Общинския съвет в края на учебната година, уточни Кузов. Той  обаче посочи, че общината плаща на превозвачите компенсации, за да разтовари родителите от разходи покрай учебния процес на децата, а не за пътувания до дискотеки и барове. Удължаването на първоначалния срок за издаване на ученическите и студентски карти пък се налага, тъй като около 10000 учащи не са си извадили документа. Първоначално определеният срок изтича в сряда, а даденото удължаване с 15 дни ще е последно, предупреждават от общинското транспортно предприятие.

По-скъпите пенсионерски карти ще се издават от средата на следващия месец по районите, за да се избягнат традиционните струпвания в пунктовете в центъра. Цената на легитимациите, които дават право на евтин билет от 40 стотинки, отново ще е обвързана с доходите на възрастните, но цените ще са двойни. Така най-евтината годишна карта, която струваше 5 лева, за 2009-а ще се плаща с 10 лева. Най-скъпите скачат от 40 на 80 лева.