Партизани откриват „Сцена на кръстопът“, ремонтират Драмата наесен
Партизани откриват „Сцена на кръстопът“, ремонтират Драмата наесен / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Традиционният фестивал „Сцена на кръстопът“ ще бъде открит тази година със спектакъла  „Сестри Палавееви “ на Пловдивския драматичен театър. Премиерата по едноименния роман на Алек Попов е на 10 септември в Дома на културата „Борис Христов“. От екипа определиха  представлението като театрален партизански комикс с участието на 16 актьори.

Драматизацията е дело на самия автор, съвместно с Деляна Манева. Двамата определят като предизвикателство своята работа. Изграждат  колективен образ на партизански отряд  в епична история на сцената, която кара зрителите не само да се смеят, но и да се замислят.

Сред актьорите са познатите на пловдивската публика Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Елена Кабаскалова. Ролите на близначките Кара и Яра се изпълняват от младите актриси  Боряна Братоева и Мила Люцканова.

Постановката е на Елена Панайотова, костюмите са дело на Николина Костова- Богданова. Музиката е поверена на Асен Аврамов, а сценографията е на Петър Митев.

В 16-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ от 10 до 23 септември са включени над 20 представления, които се играят в българските театри. Очакват се гости от Украйна, Турция и Франция.

Очаква се ремонтът на изгорялата сцена на Пловдивския театър да започне през септември, каза пред журналисти директорът на театъра Кръстю Кръстев. По думите му, ако няма нищо извънредно и липсват обжалвания по процедурата, би трябвало ремонтът да започне на 1 септември. Вече две години след пожара представленията се играят на камерната сцена в сградата на Драмата и в Дома на културата в Пловдив. Обществената поръчка е на стойност от близо 3.5 милиона лева и е възложена на Министерството на културата.

Още 4 премиери ще представя  Драмата в Пловдив през новия театрален сезон. През септември публиката ще може да види  „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов с участието на Калин Врачански и Красимир Доков. Октомври идва със спектакъла „Пет жени в една рокля“.  Пловдивската публика ще може да види и още 2 нови представления тази есен - „Началото на края“ с участието на Стоянка Мутафова и световната премиера на пиесата „Великите любовници“ на руския драматург Владимир  Котенко.