Парчета мазилка се ронят в храма Св. Николай в Карлово
Парчета мазилка се ронят в храма Св. Николай в Карлово / снимка: poklonnik.mitov.org/архив
Парчета мазилка се ронят в храма "Св. Николай" в Карлово
73673
Парчета мазилка се ронят в храма "Св. Николай" в Карлово
  • Парчета мазилка се ронят в храма "Св. Николай" в Карлово

Парчета мазилка са се откъртили от тавана на най-голямата църква в Карловско - храма „Св. Николай“. По чудо няма пострадали при инцидента, алармира пред Дарик депутатът Пламен Славов, който е председател на парламентарната комисия по вероизповеданията.

Църквата се нуждае от спешен авариен ремонт, тъй като срутването на отломки застрашава живота и здравето на посетителите, подчерта Пламен Славов.

167-годишната църква е паметник на културата, построена е през Възраждането и е изографисана от Станислав Доспевски. Преди около 10 години бе направен ремонт на покрива на храма, но проливните дъждове тази пролет отново са повредили конструкцията, а от земетресението през май са се появили нови пукнатини.

Заедно с архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров се свързахме с директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов, съобщи народният представител. На първо време трябва да се направи спешно количествено-стойностна сметка, която да се изпрати до дирекцията, за да се кандидатства за средства от бюджета за 2014 г.

Преди време бяха преведени от дирекция „Вероизповедания“ 5 000 лв. за ремонт на църковния покрив, които могат да се използват сега за поставяне на предпазна мрежа, която да улавя падащите парчета от стенописите, посочи депутатът. Такава е препоръката и на архитект Мария Каразлатева от НИПК, която утре ще огледа на място щетите по храма.

Предварителни изчисления показват, че за ремонт на най-належащите места – северния и южния свод на църквата, са  необходими между 30 и 40 000 лева. Точната сума за ремонта ще се уточни от архитектите  на Пловдивската митрополия, каза Пламен Славов.

Обикновено за празника на Карлово и Ден на Левски 18 юли се отслужва празнична литургия в църквата „Св. Николай“, но тази година службата ще бъде в „Св. Богородица“, допълни депутатът.