Пак без законни превозвачи, опасност от конфликти по частните линии
Пак без законни превозвачи, опасност от конфликти по частните линии / netinfo

Пловдив отново остава без законни превозвачи по 13 частни автобусни линии от утре. Кризисната ситуация създава опасност по един и същ маршрут да се появят автобуси на две конкурентни фирми и да се стигне до конфликти между водачите.

Областният управител Тодор Петков е спрял днес предварителното изпълнение на заповедта на кмета Иван Чомаков за класирането на новите превозвачи, заяви самият той пред Дарик. Така тези, които спечелиха конкурса за 13-те маршрута, не могат да влязат да ги обслужват от утре, въпреки че подписаха 10-годишни договори с общината. Областният управител спря предварителното изпълнение до приключване на производството по Административно-процесуалния кодекс, започнало по жалбата на декласираната “Никан лайн”, обясни юристът Петър Касабов.

Анексите към договорите на сегашните превозвачи пък изтичат днес и те нямат законно основание да продължат да работят по същите маршрути.

Областният управител е готов да разреши по молба на общината временно възлагане на превозите по 13-те линии, докато приключи обжалването на конкурсните резултати. От общината обаче твърдят, че не са получили заповедта на областния управител и не могат да коментират бъдещите си действия.

Четиримата превозвачи, които спечелиха конкурса, също не са уведомени, че нямат право утре да тръгнат по новите си маршрути. Имам законен 10-годишен договор и ще го изпълнявам от утре, коментира пред Дарик управителят на “Хеброс бус” Веселин Дошков. Четиримата настоящи превозвачи по част от линиите, които след конкурса останаха извън транспортната схема, също възнамеряват да работят по досегашните си маршрути. Това създава опасност от конфликти между шофьорите, признават от конкурентните фирми.