Първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ (Ethno Kitchen on Wheels) се открива довечера от 18.00 часа до Джумая джамия. Първата вечер е посветена на традиционната турска кухня, представена от етническата общност на югоизточната ни съседка. Тя се включва с няколко вида кюфтета, сред които филибе и паша кюфте, кебапи, телешки дроб, имамбаялдъ, ашуре, домашна баклава. Готвачката, която ще приготвя гозбите, е работила професионално 15 години в Турция, уточни за Дарик Ахмед Пехливан. Някои от ястията са с тайна рецепта.
Специално за откриването, точно в 18.00 часа на пл. “Римски стадион” пред Джумая джамия, хор “Иван Спасов” ще изпълни “Чие оро е най-хубаво”.
През следващите дни пловдивчани гостите на града ще имат възможността да се насладят на гозбите на италианската, руската, арменската и еврейската общност.
Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец, представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Коe е най-вкусното ястие ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив. Те ще могат да гласуват по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18.00 часа. Вотът ще е явен със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб “лаваш” и безквасния еврейски – “маца”.
На 16 май в Дома на етносите ще има Гала вечеря. На нея ще има специалитети и от други страни, които имат общности в най-стария жив град в Европа – Пловдив.
Проектът на Фондация “Заедно” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават ЗАЕДНО пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
Специално за откриването, точно в 18.00 часа на пл. “Римски стадион” пред Джумая джамия, хор “Иван Спасов” ще изпълни “Чие оро е най-хубаво”.
През следващите дни пловдивчани гостите на града ще имат възможността да се насладят на гозбите на италианската, руската, арменската и еврейската общност.
Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец, представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден “Етно кухня на колела” ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на разлчините етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.
Коe е най-вкусното ястие ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив. Те ще могат да гласуват по време на дегустации, които ще започват всяка вечер от 18.00 часа. Вотът ще е явен със специални “Кулинарни бюлетини”, като всяка от тях ще участва в томбола с награди за публиката.
По време на тематичните вечери ще бъдат приготвени традиционния арменски хляб “лаваш” и безквасния еврейски – “маца”.
На 16 май в Дома на етносите ще има Гала вечеря. На нея ще има специалитети и от други страни, които имат общности в най-стария жив град в Европа – Пловдив.
Проектът на Фондация “Заедно” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават ЗАЕДНО пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.