Откриха златни накити в могилата край Брестовица
Откриха златни накити в могилата край Брестовица / Община Родопи

Златни накити, принадлежали на жена от виден тракийски род откриха археолози при разкопки на могилата край пловдивското село Брестовица. Те са намерени в трети гроб с датировка I век. Археолозите предполагат, че жената може да е била съпруга на владетел. Ритуалът на нейното погребение е бил с кремация. В гроба са намерени дървено сандъче с апликации, две бронзови ключалки с формата на божество и закопчалка. В сандъка има и два златни накита от масивно злато - брошка с филиграм и касетъчен емайл със запазена златна игла на обратната страна на брошката.

Вторият накит представлява висулка за захващане на коса – вид шнола, която има формата на полусфера и е украсена със златни топчета. В гроба са намерени и три стъклени балсамария, в които са се съхранявали парфюми и благовонни масла. Намерена е и бронзова патера – съд за баня с дръжки.

Проучването на Памук могила продължава, като вече е разкрита по-голямата част. Финансирането за разкопките е в размер на 50 хил. лева дойде от община Пловдив. От община "Родопи" осигуриха техника за достъп до могилата.