Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден
Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден / снимка: Дарик радио, архив
Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден
75880
Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден
  • Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден

Скелет на дете, върху който са извършени ритуали против вампирясване, откриха археолози при разкопките на средновековен некропол в крепостта Воден. Краката на детето са били вързани при погребението, за да не може да стане мъртвецът и да притеснява живите, съобщи в предаването Дарик кафе директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Общо три скелета на "вампири" са открити тази есен в крепостта Воден. На едно от телата при погребението са били отрязани стъпалата, а на друго – краката са били вързани след смъртта.

Това не са първите тела, върху които са извършени ритуали против вампирясване, в района на Асеновград. Намирани са такива "вампири" и на Асеновата крепост, и в близки села, обясни директорът на музея.

„Средновековните хора са били силно суеверни. Те са вярвали, че ако някой приживе е бил лош човек или ако умре при необичайни обстоятелства, може да вампиряса и да тормози живите си близки и роднини. Това са древни обичаи, част от които са живи и днес”, разказа археологът.

Иван Дуков припомни поверия, които все още битуват в Родопите и Северозападна България. Те са много сходни със средновековните вярвания за вампири и други зловредни същества.

Интервюто с Иван Дуков, директор на Историческия музей в Асеновград, можете да чуете в прикачения файл.