Оперните костюми в бившия Детмаг?
Оперните костюми в бившия Детмаг? / netinfo

Бившият Детмаг, старото коменданство на ул. „Иван Вазов”, за чиято собственост се водят съдебни спорове и 220 кв. м общински помещения на ул. „Лотос” в район „Източен”, които досега са били дадени под наем на EVN, са сред вариантите за места, където да се съхранява реквизитът и костюмите на пловдивското Оперно-филхармонично дружество, съобщи зам.-кметът Георги Шопов. Около 500 кв. м са необходими на операта за да прибере костюмите си, затова те вероятно ще бъдат разпределени в 2-3 помещения.

Двайсетина зали в училищата в центъра пък са необходими за 22-те формации, които досега развиваха дейност в Синдикалния дом. Няма да има проблем за настаняването им, до няколко дни ще се уточни кой състав къде ще репетира и общинското ръководство ще внесе предложение до местния парламент. Това ще стане на сесията на 31 януари, поясни Шопов. Общината ще поеме част от консумативите не само на Оперно-филхармоничното дружество, което ще бъде преместено в Концертна зала, но и за ансамблите, категоричен бе зам.-кметът.

Припомням, че операта и съставите трябва да напуснат Синдикалния дом до 15-ти януари, когато започва основната реконструкция на сградата. Тя ще се извършва от гръцката фирма „Актор” и ще струва около 7 млн. евро.