Общините опазиха собствеността си в Окръжна болница
Общините опазиха собствеността си в Окръжна болница / netinfo
Пловдив запазва 26% от акциите си в МБАЛ – Пловдив, по-известна като Окръжна болница, след като заедно с гласовете на още 5 по-малки общини в областта блокира вдигането на капитала с 2 млн. лева. Отпадна и опасността дворът на здравното заведение да бъде апортиран в смесено дружество с частен инвеститор. Срещу това внесено от държавата предложение, което бе опит за частична тайна приватизация, гласува дори нейният представител.

Против увеличението на капитала, което щеше да доведе до намаляване на дяловете на 16-те общини в областта, бяха представителите на Асеновград, “Марица”, “Родопи” и Лъки. Така те събраха блокираща квота и против предложените промени в устава на здравното заведение, обясни представителят на Пловдив в Общото събрание Даниела Желязкова.

Представителят на държавата д-р Кирилов е обвинил общинските съвети, че са взели незаконосъобразни решения да се противопоставят на вдигането на капитала. Според него, това е в противоречие със Закона за държавния бюджет, където е записано, че разплатените от държавата текущи задължения на болниците трябва да се капитализират. Според общинските юристи в Пловдив това обаче е в потиворечие пък с Търговския закон.