Жива верига спря цялостното разрушаване на сградата - паметник на културата
Жива верига спря цялостното разрушаване на сградата - паметник на културата / Искра Койчева, Дарик Пловдив архив
Общината започва укрепването на бившия тютюнев склад на „Одрин“ 8, полуразрушен преди 1 година
92899
Общината започва укрепването на бившия тютюнев склад на „Одрин“ 8, полуразрушен преди 1 година
  • Общината започва укрепването на бившия тютюнев склад на „Одрин“ 8, полуразрушен преди 1 година
Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) в Община Пловдив е приел проекта, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за аварийното укрепване на бившия тютюнев склад на ул. "Одрин"8 в града. Това съобщи кметът Иван Тотев като уточни, че заседанието на комисията е било на 8 март т.г.

Сградата беше полуразрушена преди една година, а с жива верига около 50-на граждани, между които знакови за Пловдив лица, се опитаха да спасят останките от емблематичния обект - паметник на културата.

Самото укрепване на сградата ще бъде направено от Общината, тъй като собствениците отказват. След това от администрацията ще търси неустойки за свършената работа, уточни градоначалникът.

"Имаме гаранция за публичните средства, които ще се разходват, тъй като имотът е обезпечен - по данъчна оценка стойността му е около 5 млн. лева", обясни Тотев. Върху обекта има и запор за неизплатени дължими данъци към общинската хазна в размер на около 300 000 лева, допълни той.

Реалните дейности по укрепването на бившия тютюнев склад ще започнат след като бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.