Община Пловдив спечели делото за 8-те линии на Батаклиев, тръгват нови автобуси
Община Пловдив спечели делото за 8-те линии на Батаклиев, тръгват нови автобуси / Дарик Пловдив/ архив

Община Пловдив окончателно спечли делото срещу „Комексмаш – Пиронков“ от Асеновград, която искаше прекратяване на конкурса за 8 от линиите на градския транспорт, на стойност 30 млн. лева.

Това става ясно от решение на Върховния административен съд от вчера, което отменя предишно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което беше в полза на Пиронков.

Асеновградският превозвач оспорваше условието в конкурса, което не позволяваше участието на автобуси с до 22 места и го смяташе за дискриминационно. Според магистратите обаче, в настоящия случай КЗК се е произнесла по въпрос, който касае целесъобразността на избора на поставените критерии за подбор, а не тяхната законосъобразност, който не попада в рамките на предоставените й със закона правомощия.

Върховният съд е категоричен, че в проведеният от община Пловдив конкурс за линиите, не се нарушават никакви закони и се дава равен достъп на всички участници, както и не са налице пречки пред конкуренцията. Решението на съда, което не подлежи на обжалване, означава че в града ще тръгнат над 60 нови автобуса, както беше предвидено в конкурсните условия.

Казусът, който продължи близо 2 години, касае 8 от линии, които се обслужваха от фалиралата фирма „Градски транспорт“ на бившия червен съветник Ангел Батаклиев. Линиите бяха разделени в 2 групи, които включваха по една ефективна и неефективна и по 2 средно ефективни.

В първата група бяха номерата 9, 11, 25 и 36, а във втората  26,21,17 и 113. Минималният брой автобуси, с които можеше да участва всеки е 32 за първа и 33 за втората група.

Конкусът беше спечелен от Консорциум „Пътнически превози Пловдив“ ДЗЗД, в който влизат „Автобусни превози Пловдив“ ЕООД, „Автотранс – 2000“ ООД и „К3Т - Златанови“ ООД.

 

В момента в Комисията за защита на конкуренцията има още една висяща жалба по същия казус, но от фирма „Хебросбус“, която не е съгласна с избора на изпълнител на поръчката.