Нямало данни за бити от полицията цигани в Столипиново
Нямало данни за бити от полицията цигани в Столипиново / Снимка: Даниела Ковачева
Няма данни за повдигане на обвинение срещу полицаи от VІ – то РПУ за злоупотреба със сила при акцията им в Столипиново на 15 август, въпреки оплакванията на роми от бл. 4001, че униформени са ги били и са трошили покъщнината им, каза за Дарик радио наблюдаващият военен прокурор Максим Караджов. Проверката, която започна Военно-окръжната прокуратура след самосезиране от публикации в медиите обаче ще продължи до 19 септември, когато изтича законно установеният срок.

Следователите и прокурорите под пагон са направили оглед само на едно жилище, тъй като само една е и официално постъпилата жалба, обясни полк. Караджов.

Разпитани са всички служители на VІ-то РПУ, които са участвали в акцията по издирването на участниците в посегателството срещу двама техни колеги. Те, разбира се, са отрекли обвиненията на ромите за неправомерна употреба на сила.

Официална колективна жалба от жители на бл. 4001 ще има най-вероятно до средата на следващата седмица, каза адвокат Николай Василев, който чрез фондация „Нов път” се ангажира със защитата на пострадалите. Той поясни, че причина за забавеното й с половин месец внасяне са трудности при подготовката на документите и пълномощните от много лица.