Няма опасност от заразяване със западнонилска треска в Пловдив
Няма опасност от заразяване със западнонилска треска в Пловдив / снимка: dariknews.bg

Епидемиологичната обстановка в Пловдив е спокойна и няма опасност от заразяване със западнонилска треска. Това заяви за Дарик радио директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести" към РИОКОЗ д-р Моника Троянчева.

Въпреки това, хората трябва да се съобразят с информацията за 3-мата починали в Гърция от този вирус след ухапване от комари и да вземат предпазни мерки, уточни Троянчева.

Става дума за елементарни неща, като избягване на заблатени водоеми и подсигуряване с репеленти против комари, допълни тя.  

Според Троянчева, западнонилската треска е много трудна за разпознаване, защото симптомите й са същите като на грипа. В началото започва с температура и втрисане придружени от силно главоболие и трудна подвижност на врата. След това се появява обрив и се развива менингит. Ако има граждани с подобни симптоми веднага да потърсят личните си лекари вместо да предприемат самолечение, апелира д-р Моника Троянчева.  

От този вирус най-често боледуват птиците, но освен тях могат да се разболеят и хора, коне, кучета, котки, прилепи и катерици. Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно. 80% преболедуват без да показват клинична изява, а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци.

  

Комари, заразени със западнонилска треска, убиха трима души в Гърция в рамките на три дни, съобщава вестник "Република".

В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза.