Новите цени на парното ясни след 2 месеца. Второто поскъпване на газа май се разминава
Новите цени на парното ясни след 2 месеца. Второто поскъпване на газа май се разминава / netinfo
Новите цени на парното ще станат ясни в началото на декември, а прогнозираното второ поскъпване на природния газ от януари може и да не се състои. Това заяви в Пловдив председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов по време на конференцията „Енергийната ефективност в България 2008 – 2010” в рамките на Есенния технически панаир.

Според него, обявеното решение за поскъпване на синьото гориво от 1 октомври напълно ще компенсира загубите на „Булгаргаз”, а твърдението на икономическия министър Петър Димитров за двуразово увеличение е само прогнозно и цели да ориентира бизнеса. Шушулов посочи, че второто вдигане на цените най-вероятно ще се размине, тъй като зависи от цените на алтернативните горива и на долара, които се развиват благоприятно. По думите му, у нас цените на доставките на «Газпром» са с 28% по-ниски в сравнение със Западна Европа.

Новите цени на топлофикационните дружества ще бъдат приети, едва след като се промени Наредбата за ценообразуването, което се очаква да стане след месец. От пловдивската централа обявиха, че ще искат от енергийния регулатор поскъпване с 12-13%.

Проф. Шушулов бе категоричен, че държавата няма да допусне да се сринат топлофикациите. Той обаче подчерта, че те трябва да инвестират в производството на електричество, за да покриват увеличените цени на газа. 18% официално са топлофицираните жилища в България, но топлофикациите подават реално топлинна енергия към 12%

29% е делът на домакинствата в цялото енергийно потребление в страната, което е 2 пъти повече в сравнение с другите държави от ЕС, каза зам.-изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Добрин Орешков.