Нормативната уредба за потребителите не се прилага ефективно
Нормативната уредба за потребителите не се прилага ефективно / снимка: DarikNews.bg, архив

Нормативната уредба за защита на потребителите не се прилага достатъчно ефективно. Това заяви пред Дарик  проф. Цветана Каменова от Института за държавата и правото в БАН, сравнявайки нашите закони с тези в европейските страни. По думите й, сега в България се създават традиции в тази насока, а правата на потребителите и тяхната защита не се преподава в нито една учебна дисциплина.

Млади юристи обаче  вече работят по завеждането на колективни потребителски искове в съда. 12 студенти се обучават в т.нар. правна клиника от адвокат Димитър Деков и колегите му от национално представено Сдружение за защита на потребителите в Пловдив. Те са работили по няколко колективни искове. Деков заяви, че от Комисията за защита на потребителите са открили една неравноправна клауза в клиентски договор с електроснабдително дружество, а от сдружението са посочили 15.

 

Учени, юристи и  студенти участваха днес в кръгла маса за защитата на потребителите в Пловдивския университет. Акцентира се върху Закона за защита на потребителите и европейските директиви. Бяха дискутирани и конкретни казуси с неравноправни клаузи в общите условия на договорите за клиенти на търговски дружества и лизингови компании.