Неделино заплашено от епидемия, карат вода с магарета до околните села
Неделино заплашено от епидемия, карат вода с магарета до околните села / снимки: БГНЕС, архив
Кметът на Неделино Стоян Беширов
55295
Кметът на Неделино Стоян Беширов
  • Кметът на Неделино Стоян Беширов

За воден режим в община Неделино и за проблема с отпадните води, които се изливат в местната река и заплашват града с епидемия алармира в ефира на Дарик кметът на общината Стоян Беширов.

„600 души от селата Тънка бара, Върли дол, Козарка, Крайно, Учурума и Раевица са без вода. Правим всичко възможно да ги захранваме с вода от няколко селски чешми - за целта се ползват магарета и мулета, с които се пренася водата", разказа Беширов.

„В тежко положение по отношение на водата е община Неделино, но сега съвместно с ВиК Смолян е предприето захранване на водоеми, които са изградени преди десет години и незахранени до ден днешен - така общината 10 години е била изцяло на воден режим", обясни кметът. Той допълни, че в момента с наети към общината хора по програма "Човешки ресурси" копаят канали, които да свържат захранването от местни водоизточници към двата водоема с капацитет общо 720 кубика вода, построени преди 10 години.

Беширов изрази надежда до седмица, най-много до 10 дни, да се напълнят тези водоеми и поне в Неделино, където също има режим, проблемът да се реши.

„В Неделино изключително труден е и въпросът с фекалните води, които се изливат в речното корито в центъра на града. Има опасност да пламнат епидемии ", каза градоначалникът. Той допълни, че е кандидатствано в екоминистерството за канализация и пречиствателна станция, но все още няма резултати.

Стоян Беширов акцентира върху опасността от епидемии заради липсата на пречиствателна станция, като обясни, че фекалните води се изливат в речното корито и по обратния път се връщали във водохранилищата на ВиК и оттам се разпределят по водопроводната мрежа. По голямата част от водата се теглела от кладенци в речното корито. Хората, които живеят край реката, всеки ден се оплаквали пред кметството.

„И животните вече няма какво да пият, защото и водата в реката там също е пресъхнала", каза още кметът на Неделино по отношение на ситуацията в околните села. Стоян Беширов вече е поръчал водоноски за засегнатите села.