/ ThinkStock/Getty Images
В Пловдив ще настаняват бездомните граждани във временни центрове след тест за COVID-19.

Това беше посочено по време на среща, състояла се на открито пред община Пловдив, в която участваха заместник-кметът по социална политика Георги Титюков и директорите на социалните институции в града.

Без никакви COVID мерки: Жители на пловдивско село пътуват в претъпкана маршрутка (ВИДЕО)

"Предвид епидемичната обстановка бе решено при установяване на бездомни или бедстващи жители на града да бъде изпращана линейка и те първо да преминат през ктест", обобщи след срещата Титюков.

По думите му, ако се налага настаняването им в лечебно заведение, това ще е една от двете общински болници - МБАЛ "Свети Мина" или МБАЛ "Свети Пантелеймон". Останалите ще бъдат насочвани към приюта за бездомни лица в Пловдив и към центъра за временно настаняване, където капацитетът е общо 51 легла.

Присъстващите на срещата категорично отхвърлиха възможността бездомните само да преспиват в двата центъра, а през деня да бъдат пускани навън, тъй като това предполага ежедневно извършване на тестове.

Патрулите на "Охранителна полиция" ще имат ангажимента да подават сигнали за бездомните, но без да ги извозват заради пандемията. Те ще се намесват и при липса на лични документи или при нужда, ако някой от бездомните окаже съпротива, каза началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР-Пловдив комисар Костадин Костов.
БТА