Награждават най-добрите пловдивски ученици в Цветна олимпиада
Награждават най-добрите пловдивски ученици в Цветна олимпиада / netinfo
Цветна олимпиада
77482
Цветна олимпиада
  • Цветна олимпиада

 

Образователната инициатива „Цветна олимпиада“, която се проведе през месец януари в областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян днес награждава пловдивските отличници. Това каза пред Дарик Вили Минчева от Сдружение „България си ти!“

37 пловдивски ученици от 9 училища, сред които професионални, езикови и частни гимназии заеха челните места в олимпиадата. Те  „мериха“ знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика  и информационни технологии.

Предстои наградените днес да се състезават на следващия областен кръг, след което да издържат и онлайн тест.

Онлайн състезанието ще се проведе в началото на април. Състезанието ще е в рамките на 1 час и всеки ще засвидетелства знанията си в различни дисциплини. На база на резултатите, ще изберем най-добрите 20 деца от всички дисциплини. Като финалисти, те ще положат писмен изпит в София и най-добрите 5-ма ще бъдат специално наградени, обясни Вили Минчева.

Тя бе категорична, че българските ученици е необходимо а бъдат подкрепяни и стимулирани, за да останат в родината си. Това е и целта на образователната инициатива.

 

„Цветна олимпиада“ е съревнование между ученици от 8 до 12 клас по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. То е доброволно и безплатно. През 2014/2015 учебна година състезанието ще обхване всички области в страната. „Цветна олимпиада“ тази година е в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българска академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература.