Наградиха кметове, спасявали хора в Родопите
Наградиха кметове, спасявали хора в Родопите / netinfo

Кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов награди кметовете на Брестовица и Скобелево Любен Радев и Стефан Казаков, които са помагали активно за спасяването на хора в снежния ад в Родопите. Те получиха нова зимна екипировка и благодарности за адекватните действия в бедствената ситуация.

Общо 34 бедстващи души бяха спасени в района благодарение на бързата реакция на спасители и доброволци. 8 човека, сред които и две деца, бяха блокирани в снежните преспи в Бряновщица. Те са спасени с моторна шейна, която е проправяла път на спасителите през дълбоките метър и половина преспи.

„Благодарение на шейната успяхме да стигнем до вилната зона, разкопавахме снега и продължавахме с все сили напред”, разказа Любен Радев, който лично е ръководил спасителната операция.

В същото време на 1600 метра надморска височина баща решава за извърви пеша километър и половина, за да стигне до вилата, където се намирал синът му с още четирима тийнейджъри. „От 20 до 24 часа вечерта той е успял да премине километър от пътя, но в полунощ подава сигнал, че е премръзнал. В 4,30 сутринта го намерихме. Говореше несвързано, нямаше сили, беше разбил една от вилите, за да влезе вътре и опита да се стопли”, разказа кметът на Скобелево Стефан Казаков.

След 8-часовата спасителна операция доброволците стигат до вилата, където се намират децата, и ги евакуират успешно.

Наградиха кметове спасявали хора в Родопите
netinfo