Над 2000 пазарджиклии участваха в шествието в защита на медиците
Над 2000 пазарджиклии участваха в шествието в защита на медиците / netinfo

Двехилядно шествие в защита на българските медицински сестри в Либия потегли точно в 12.00 ч. от читалище “Виделина” в Пазарджик. То премина по централния булевард “България” и прерасна в митинг на площад “К. Величков”, изпълнен с транспаранти, знамена и плакати на кампанията “Не сте сами”.

Стоя Генова – леля на осъдена на смърт Валентина Сирополу прочете декларация от съгражданите, в която правителствените и държавни институции в България се призовават да предприемат незабавни мерки за преразглеждане и отхвърляне на абсурдните смъртни присъди. С декларации към протеста се присъединиха и множество организации, както и колегите на Валя Сирополу от МБАЛ Пазарджик, където тя е работила.

Настояваме незабавно Европейската общност и ООН да предприемат всички мерки за освобождаването на невинните български медицински сестри, призова областният управител Ангел Чолаков.
Общественият посредник на община Пазарджик Иван Димитров, който продуцира песента ”Магическа земя”, написана за медиците от 27-годишната Петя Тончева, прозвучала в началото и края на митинга, заяви, че е готов да продуцира и вариант на арабски, за да стигнат нейните послания до всички по света.
С включени сирени на охранителните полицейски автомобили служителите от Областната дирекция на полицията също изразиха своята съпричност към съдбата на българските медици.