/ netinfo
Професионалисти от областта на урбанизма, градското планиране и ландшафтната архитектура ще се съберат на конференцията “Placemaking connected” утре в Тютюневия град.

Independent разказва за хилядолетния Пловдив

Целта на събитието е да бъде поставено началото на основаването на регионална ‘placemaking‘ мрежа в България, която да работи за създаване на устойчиви модели за растеж и развитие на градовете.
 
Създаването на обща платформа на ‘placemaker’-ите в България ще даде възможност на всички активисти в региона да работят заедно, чрез споделянето на ресурси – за развитие, учене и обмяна на опит. Така градовете, гражданското общество и професионалистите в сферата ще могат да изградят устойчивост в подобряването на публичните пространства.
 
Увеличиха бюджета на „Пловдив 2019“ с 3 милиона лева

“Placemaking connected” ще даде подиум на повече от 10 лектори, които ще разкажат за своя опит във въвличането на местните жители в трансформирането и поддръжката на градската среда.
 
Събитието е със свободен достъп. 

Методът ‘placemaking’ е съсредоточен върху наблюдаването, слушането и задаването на въпроси на местната общност, за да се определят техните нужди и очаквания по отношение на развитието на конкретното пространство.

Проектът „_Място
” бе първият мащабен‘placemaking’ проект в България, който акцентира върху процеса на местоправене за преобразяване на публичните пространства.  За две години проектът успя да промени всеобщата нагласа, че обществените пространства не са отговорност на гражданите и все повече неформални групи се заемат сами да облагородяват публични пространства.

Чуйте какво каза в интервю за Дарик една от организаторките на форума Ласка Ненова.