На Пловдив чете се купуват книги и за 10, и за 100 лева
На Пловдив чете се купуват книги и за 10, и за 100 лева / netinfo
На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
73289
На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
  • На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
  • На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева
  • На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10, и за 100 лева

Хората все още търсят книги, но са ограничени във финансовите си възможности. Това разказаха пред Дарик радио продавачи, които участват на фестивала „Пловдив чете“.

/Чуйте във втория прикачен звуков файл/

Представители на 10 издателства разпънаха във вторник атрактивни шатри, пълни с класически, приключенски и специализирани книги на Главната. Въпреки дъждовното хладно време купувачи има, показа нашата проверка.

Търсят се предимно детски книжки, трилъри и фантастични романи, книги на  турски автори, но и речници, енциклопедии, тестове и богословски книги. Това разказа Никола Тодоров, представител на известно пловдивско издателство. По-възрастните търсят предимно класическа литература, а младите се интересуват както от фантастични, така и от любовни и приключенски романи, обясни Делян Илиев от столична издателска къща. Търси се много и богословска, и духовна литература от хора на всякаква възраст, разказа 65-годишната Милка Ганева, която продава книги на учителя Петър Дънов.

Общото между всички е, че не разполагат с много свободни средства да си купят книга, смятат продавачите. Масово хората заделят между 10 и 20 лева, но има и такива, които са склонни да дадат и 100 лева, за да се сдобият с желана поредица. Много се търсят и книги с отстъпки или с 20-30-процентна отстъпка, разказват продавачите.

На "Пловдив чете" се купуват книги и за 10 и за 100 лева
netinfo

„Много обичам да чета книги – и на хартия, и на електронен носител“, сподели 20-годишната Елена, която си купи от сергията фантастичен роман. „Избирам подарък за моята 3-годишна внучка, която обожава детски книжки и пъзели. Аз самата предпочитам да чета книги на таблет, защото не ми стигат парите за класическа книга“, разказа учителката по математика Жечка Хипова. „Обичам да чета криминални романи, а детето – комедийни и детски книги. Постоянно купуваме книги у дома“, добавиха Ани Кривицка и 10-годишната й дъщеря Елизабет. Възрастен мъж, пожелал анонимност, сподели, че също много обича да чете, но не му стигат средствата да си купи нова книга, затова търси издания с отстъпка.

/Чуйте отзивите на купувачите в първия прикачен файл/

Имаше, естествено, и недоволни. Иван Станоев от София сподели, че книгите на фестивала са прекалено скъпи. „Цените са много надути, хората нямат пари да си купят книги. Издателствата трябва да им намалят цената. Хората нямат какво да ядат, затова няма да си купят книги“.

/Позицията на недоволния гражданин можете да чуете в третия прикачен файл/

Фестивалът на книгата „Пловдив чете“ продължава пред Централна поща до 22 юни.