На Йорданводен областният се хваща на Мъжкото хоро в Калофер, Дядо Николай хвърля кръста в Асеновград и Пловдив
На Йорданводен областният се хваща на Мъжкото хоро в Калофер, Дядо Николай хвърля кръста в Асеновград и Пловдив / Дарик архив

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров ще се хване на традиционното Мъжко хоро, което всяка година, точно в 8.00 ч. на Богоявление, се извива в ледените води на река Тунджа в Калофер. Традицията е на повече от 200 години, а ритуалът, който се прави за здраве, предхожда хвърлянето на кръста в реката.

От 11.00 ч. областният управител Здравко Димитров ще присъства и на освещаването на бойните знамена в Пловдив и на ритуала по хвърлянето на кръста в река Марица. Митрополит Николай ще отслужи водосвет на брега на реката край Водната палата в 11.30 ч. Тази година Пловдивската митрополия обяви предварително записване на желаещите да се съревновават в намирането на богоявленския кръст, с цел да се предотвратят неадекватни и пиянски прояви на решилите да участват в последния момент мъже.

Два часа по-рано в 9.30 ч. Негово Светейшество ще хвърли кръста и в ледените води на река Чая в Асеновград, където ще освети и бойните знамена на военното формирование в града. Там празникът ще започне в 8,30ч. с литийно шествие от църквата "Свети Николай Чудотворец" до пешеходния мост в Асеновград. За доброто настроение на асеновградчани ще се погрижат народният певец Любомир Петов и гайдаря Стефан Янев.

В Сопот за първи път ще бъде извършено тайнството Свето Кръщение във водите на река Манастирска. В 8.30 ч. ще бъде отслужена тържествена Света литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, след което от 9.30 ч. е шествието до местността „Манастирска поляна“ над началната станция на сопотския лифт, където във водите на р. Манастирска ще бъде хвърлен Богоявленския Кръст. Тържествения водосвет от 10.00 ч. ще бъде отслужен от Архиерейския наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко Марков.

В Карлово тържествата за Йордановден започват в 8.00 ч. с празнична Света Литургия в храма „Св. Богородица”. От 9.30 ч. е Великия Богоявленски водосвет на Желязковия мост в града. Там ще се извърши и освещаване на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации. Половин час по-късно карловските смелчаци ще се хвърлят в Стара река, за да извадят кръста, който да им донесе здраве през цялата година.