Мъж вади нож на жена си, гони я с трите им деца и подпалва къщата
Мъж вади нож на жена си, гони я с трите им деца и подпалва къщата / Thinkctock/Guliver photos
Домашното насилие рецидивира заради неизпълнение на заповеди за защита
88250
Домашното насилие рецидивира заради неизпълнение на заповеди за защита
  • Домашното насилие рецидивира заради неизпълнение на заповеди за защита

Едва 89 наказателни производства са образувани в Пловдив в периода 2009-2015 година за неизпълнение на заповед за защита на жертва на домашно насилие. Това съобщиха от фондация „Джендър алтернативи“. Същевременно годишно в града се завеждат близо 250 дела за домашно насилие, като в това отношение той е на първо място в страната. От организацията подчертаха, че неизпълнението е престъпление по Наказателния кодекс.

Рада Еленкова от „Джендър алтернативи“ и адвокат Жанета Борисова разказаха за няколко случая от тяхната практика, в които битовото насилие рецидивира именно поради неизпълнение на заповеди за защита. В един от тях 33-годишен мъж изгонва жена си и трите си малолетни деца, след което запалва къщата в която живеели. Той е познат на органите на реда, защото преди години, докато шофира в нетрезво състояние, блъска и убива няколко души. Насилникът е вадил и нож на жена си, но бил спиран от 11-годишния си син.

От 89-те дела 46 са завършили с глоби до 1000 лв., 18 – с шестмесечни пробации и 25 – с лишаване от свобода до 1 година.

В 80% от случаите деца стават свидетели на домашно насилие.

От януари до юни тази година фондацията е посетена от 112 лица, 86% от които са жени. „Джендър алтернативи“ са извършвали услуги в тяхна защита, консултирали са ги и са им оказвали психологическа подкрепа. Три пъти седмично в офиса на организацията има безплатни юридически консултации, а в два от дните – психо-социални.

Чуйте и от прикачения звуков файл.