Млякото и яйцата най-често предизвикват алергии при децата
Млякото и яйцата най-често предизвикват алергии при децата / снимка: motaen.com
Млякото и яйцата най-често предизвикват алергии при децата
78270
Млякото и яйцата най-често предизвикват алергии при децата
  • Млякото и яйцата най-често предизвикват алергии при децата

Млечните продукти, яйцата и ядките са сред най-често срещаните храни, които могат да предизвикат алергия при децата. При възрастните обаче водещо място при алергиите от храни са морските дарове, плодовете и зеленчуците. Това каза в ефира на Дарик алергологът д-р Стефка Евтимова, като уточни, че трима от 100 души страдат от хранителна алергия .Хората, алергични към определени съставки в храните, трябва да носят ампула с адреналин, която да ползват при тежък алергичен шок. Според алерголога новите изисквания за обявяването на алергените в менютата на заведенията са абсолютно основателни и необходими, тъй като защитават производители и ресторантьори.

70 % от пловдивските заведения вече са покрили изискванията да обявят алергените в ястията чрез списък в менютата или табло в заведенията, съобщиха от Асоциацията на заведенията в града. Инвестицията е за около 50 - 60 лева. Клиентите обаче, на този етап, не проявяват интерес към предоставената информация.

1 000 лева е глобата за собствениците на обекти за обществено хранене, които не са посочили алергените, които се съдържат в ястията, включени в менюто на заведения, ресторанти и закусвални. От Агенцията по безопасност на храните уточниха, че все още няма да има санкции, за да могат всички обекти да осигурят необходимата информация за съдържание на глутен, ядки и още 10 съставки в храните, които могат да доведат до алергична реакция.

Още по темата слушайте в прикачения файл от предаването Дарик кафе с водещ Митко Лишев.