Министър Петър Димитров: Панаирът отразява утрешния ден на България
Министър Петър Димитров: Панаирът отразява утрешния ден на България / plovdiv24.com

От 15 години насам за първи път тази година в Пловдивския панаир няма площ, която да не е заета, подчерта премиера Сергей Станишев след като разгледа част от изложението, в което тази година има рекорден брой участници от 3 600 фирми от 49 държави от целия свят.

Отворени са всички възможни зали и са заети всички пространства навън, което говори за голям интерес и е индикатор за цялостното развитие на икономиката, каза премиерът. Би било добре всеки български гражданин да дойде и да види пловдивския панаир в сегашния момент от неговото развитие и да добие представа за това какво производство вече има и българската индустрия, допълни Станишев. Това си личи от залите, които засягат машиностроенето, тъй като сега много важен е индустриалния растеж, каза министър-председателят. Според него стабилността на една икономика, перспективата на развитието, високотехнологичното производство са винаги свързани с индустрията и високите технологии.

Премиерът припомни, че по данни на Евростад от юни миналата година до юни 2007 година, България е страната в Европейския съюз с най-висок индустриален растеж, равняващ се на 14%. Това говори за потенциала на страната, защото води до заетост, до повишаване на доходите и до развитие като цяло, подчерта Станишев.

Министърът на икономиката Петър Димитров призна, че е безкрайно впечатлен от това, което вижда и изрази съжаление, че целият български народ не може да мине през панаира и види това изложение. Според него панаирът е до голяма степен концентриран израз на всичко, което се случва в България.

Това, което виждаме на панаира е утрешния ден на страната, каза икномическият министър. Той заяви, че индустриалният ръст е фантастичен и припомни, че на практика до сега се разчиташе изцяло на сферата на услугите. Бумът на индустрията в изложението е важен показател за интереса на чуждите инвеститори в България, което според министъра на икономиката и енергетиката ще се отрази в инвестициите в българската икономика. Ако трябва с две думи да се каже какъв е интереса към инвеститорите, само слепите, глупавите и мързеливите в момента не искат да инвестират в българската икономика, обобщи министър Петър Димитров.