Малките общини се обявават срещу скритата приватизация на МБАЛ
Малките общини се обявават срещу скритата приватизация на МБАЛ / netinfo
Общините от пловдивска област ще се противопоставят на предложението на държавата за увеличаване на капитала на “Многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив” АД, което е внесено в дневния ред на днешното събрание на акционерите.

Ако предложението се приеме, акционерните дялове на малките общинит ще намалеят драстично. Община Пловдив ще бъде акционер с 15,5%, вместо досегашните 26%.

Държавата готви скрита приватизация на втората по големина държавна болница в Пловдив – бившата Окръжна, чрез вдигане на капитала и вкарване на частна фирма в смесено дружество с болницата, в което ще бъде апортиран целият й двор, това предупреди преди месец кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който уточни, че планът е пазен в тайна от 10 април, когато тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски е изпратил писмо до ръководството на болницата за планираното вдигане на капитала от 4,161 на 6,211 млн. лева.

В днешното зеседание е включено и даването на одобрение за учредяване на смесено дружество „Обществен медицински център" с частната пловдивска фирма „Норд инвест" на Румен Василев и Надежда Добрева, което е с основна дейност строителство.