Малцина оставят завещание при нотариус
Малцина оставят завещание при нотариус / снимка: Getty Images
Малцина оставят завещание при нотариус
75760
Малцина оставят завещание при нотариус
  • Малцина оставят завещание при нотариус

Малко са клиентите, които търсят нотариус, за да оставят завещание. Това съобщи пред Дарик  радио председателят на регионалната колегия към Апелтивен съд в Пловдив Елена Андасарова. Всеки нотариус може да провери чрез компютърна система дали човек е оставил завещание като справката е валидна за цялата страна. Тук  става дума за нотариалните завещания, които се документират в присъствието на свидетели. Другият вид завещания са собственоръчните и те остават при този, който е изразил волята си за собствеността на неговото  имущество след като почине.

Пловдивската нотариална колегия е най-голяма в страната и обхваща съдилищата в Кърджали, Смолян , Стара Загора , Хасково и Пазарджик и в нея са включени 146 нотарисуса.

Клиентите най-често посещават канторите за удостовереяване на подписи върху пълномощни, сделки за автомобили и имоти, както и за заверка на преписи за легализация на дипломи. Сделките с ипотека на недвижимо имущество напоследък са по-малко, каза Андасарова. По думите й, хората са добре запознати с дейността на нотариусите и подхождат към тях с уважение и доверие.

“Налага се да познаваме не само българската правна система , която е достатъчно динамична, но и правните системи на целия Европейски съюз и страните извън него”, каза Андасарова. Тя поздрави своите колегите за днешния празник и каза, че изпитват професионална гордост от това, че са успели с много труд и всеотдайност да се утвърдят като една от най-отговорните и  уважавани юридически професии, която е гарант на законността.

Частните нотариуси отбелязват днес своя професионален празник. На 24 октомври  1998 година се провежда учредителното събрание на Нотариалната камара в България. Вече от 16 години в страната ни е има частен нотариат.

От Нотариална колегия към Апелативен съд - Пловдив отправят официален поздрав:

"Уважаеми колеги нотариуси, поздравяваме ви с професионалния ви празник, който българските нотариуси честваме на 24.10. – датата на която се приема, че е създаден частния нотариат в страната. От деня на възникването си до днес професията на нотариуса извървя дълъг път на усъвършенстване, утвърди се в обществото, стана верен сътрудник на бизнеса и гарант за гражданския оборот и стабилност в страната! Всичко това се дължи на вашия професионализъм, скъпи колеги, на усилията и всеотдайността, с които  гилдията на нотариусите се отнася  към изискванията на обществото и времето! Пред нас стоят още много нови предизвикателства, които налагат непрекъснато развиващите се обществени отношения, сътрудничеството ни с другите нотариати в рамките на Европеския съюз и извън него! Сигурни сме, че ще се справим, че и за напред ще продължим да отстояваме и защитаваме принципите на законността, справедливостта и лоялността, в името на които работим и които са нашата визитна картичка пред хората и бизнеса! Успех, колеги!"