Максим Ешкенази на 4 очи с публиката след Дворжак в Америка
Максим Ешкенази на 4 очи с публиката след Дворжак в Америка / снимка: Юлиян Донов

Диригентът Максим Ешкенази ще води открит разговор с публиката след концерта „Дворжак в Америка“, който ще се представи за пръв път у нас тази неделя в зала "България" на НДК.  Заедно с актьора Иван Юруков и бас-баритона Валери Турманов той  ще отговаря на въпроси на присъстващите от всички възрасти. Идеята е да се провокира дискусия от видяното и чутото в залата и да се създаде по-близка връзка с авторите на класически произведения от минали епохи. Според Ешкенази е много важно  хората да могат да се потопят в епохата, в която е  писана Симфония № 9 на Дворжак, защото липсва връзката с времето.

Интерактивният концерт „Дворжак в Америка“ е част от програмата на   Фортисимо Фамилия. Симфонията е писана под силното влияние на композитора от музиката и културата на афроамериканците и индианците. Концертът е с участието на музикантите от оркестъра на Софийска филхармония. Началото е  от 11:30ч., а на финала Максим Ешкенази е приготвил своята интерпретация на този шедьовър, който е емблематичен за американската култура.

Асоциациите за класическа музика на открито в София през последните години нeизменно отвеждат до името Максим Ешкенази и програмите "Фортисимо Фест", "Фортисимо Клас" (новаторска програма за обучение по музика, насочена към вниманието на учениците) и "Фортисимо Фамилия".Той е човек с много мисии и послания към подрастващите и обществото, като едно от желанията му в тази посока е да доближи класическата музика до повече хора. Това са част от причините той да бъде един от иноваторите в проекта "40 до 40" на Дарик радио , не само заради своите професионални качества, а и заради ентусиазма да променя: средата, в която твори, обществените нагласи и отношението на децата към класическата музика.