Пловдивски ресторантьори и винарски изби от региона търсят заедно най-добрата комбинация между хубавото вино и качествената храна. Те ще участват в конкурс за „Най-умело съчетание на вино и храна“ по време на пролетния празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“ от 8 до 10 май. Събитието е част от фестивала „Дефиле а младото вино“, който има вече 6-годишна история и над 60 хиляди посетители.
Очаква се да привлече минимум 5 хиляди души. Има рекорден брой участници в първото издание на „Вино и гурме“ в Стария град, съобщи Любозар Фратев от организаторите и ръководството на Съвета по туризъм в Пловдив. Това са 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта. По думите му фестивалът подлага на изпитание майсторството на пловдивските ресторантьори.
„Ще се търси съвременен прочит на традиционни рецепти за топли и студени предястия, основни ястия и десерти в съчетание с бели, червени вина или розе.“, уточни проф. Йорданка Алексиева ор Университета по хранителни технологии. Жури от изтъкнати сомелиери ще оценява услията на участниците в конкурса, а най-добрите ще получат кристални плакети и грамоти.
Официалното откриване е на 8 май вечерта, на Римския стадион, с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“. В програмата на 9 и 10 май има допълнителни атракции като шоколадова работилница, музикално парти с български евъргрийни на Лапидариума, клоунада.
Организатори на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ са Съвета по туризъм, Община Пловдив , институт „Старинен Пловдив”, Националната лозаро - винарска камара,, Фондация „Пловдив 2019”.