Майка и дете са отровени от гъби в Кърджали
Майка и дете са отровени от гъби в Кърджали / netinfo

Продължават случаите на отровени след консумация на гъби. Жена от Кърджали е постъпила за лечение в Клиниката по токсикология на Университетската болница в Пловдив, съобщи за Дарик нейният началник професор Янко Илиев.

По думите му, пациентката е в добро състояние, но деветгодишното й дете също има фалоидна интоксикация и се лекува в детското отделение на болницата.  Тежко остава състоянието на един от останалите пациенти с гъбно отравяне в специализираната клиника. Болничното отделение има максимален капациет от 17 легла при извънредни ситуации.

Здравната каса заплаща 2 200 лева за лечението на флуоидна гъбна интоксикация, но реалната себестойност е между 5 и 7 хиляди лева, каза професор Илиев и уточни, че само един консуматив за почистване на кръвта струва 1 100 лева.

Преди 90-те години всеки пети от отровените с гъби е стигал до фатален край, но след това смъртността е намаляла значително. Още е рано да се говори за увеличена смъртност при сегашния бум на отравяния, тъй се очаква случаите да намалеят едва след седмица- две, допълни професор Илиев.

До момента в Южна България има пет жертви на отравяния от диворастящи гъби.