Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово, съобщава БНТ2. Това става в рамките на международен проект.
“На демонстрационно поле за сеитба пред фермерите водехме всички технологични решения, които нашият екип установи и въведе в практиката”, каза доц. д-р Станислав Стаматов от Института по растителни генетични ресурси в Садово.
Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.
“От две години получаваме над 200 килограма на декар при среден добив. Там, където има лимец и където се прилагат примитивни технологии, добивите са около 100 килограма”, допълни доц. д-р Стаматов.
“Изградената от нас методология за отглеждане на еднозърнест лимец в България ще послужи на фермерите за навлизане на тази култура в производство”, каза и гл. асистент Николая Велчева от Садовския растителен институт.
По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва и за производство на бира.
“В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец, но тя все още е бутикова”, заяви доц. Станислав Стаматов.
Лимец се отглежда в различни региони на страната, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители в България.
“На демонстрационно поле за сеитба пред фермерите водехме всички технологични решения, които нашият екип установи и въведе в практиката”, каза доц. д-р Станислав Стаматов от Института по растителни генетични ресурси в Садово.
Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.
“От две години получаваме над 200 килограма на декар при среден добив. Там, където има лимец и където се прилагат примитивни технологии, добивите са около 100 килограма”, допълни доц. д-р Стаматов.
“Изградената от нас методология за отглеждане на еднозърнест лимец в България ще послужи на фермерите за навлизане на тази култура в производство”, каза и гл. асистент Николая Велчева от Садовския растителен институт.
По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва и за производство на бира.
“В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец, но тя все още е бутикова”, заяви доц. Станислав Стаматов.
Лимец се отглежда в различни региони на страната, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители в България.