Криминалисти разкриха незаконни боеве на кучета в Пловдив
Криминалисти разкриха незаконни боеве на кучета в Пловдив / Guliver/Getty Images

Незаконна дейност, свързана с боеве на кучета, разкриха криминалисти в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. При акцията, която още не е приключила, са задържани двама мъже - баща и син.

Служители на отдел "Криминална полиция" при МВР-Пловдив извършват процесуални и следствени действия на територията на фирмена база на ул. "Георги Бенев".

В двора и прилежащо производствено хале криминалистите са открили над 30 мъжки и женски кучета от породата питбул. Животните са на различна възраст, част от тях са майки с новородени, а по някои са забелязани сериозни наранявания.

Промените в Наказателния кодекс декриминализират боевете с животни

Разкрито е помещение с професионално изградена арена за кучешки боеве, по която са установени следи от кръв. В близост била изградена ветеринарна лечебница с множество медикаменти за оказване на медицинска помощ на участниците в нерегламентираните състезания.

Изяснено е, че кучетата са били тренирани за боеве от най-ранна възраст, като за целта е ползвана специално пригодена дървена пътека за бягане.

Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни

Като заподозрени за незаконната дейност с полицейска мярка до 24 часа са задържани 48-годишният собственик на фирмата и 23-годишният му син. Кучетата са иззети и настанени в приют.

Работата по документиране на случая продължава. Образувано е досъдебно производство, предстои материалите да бъдат докладвани в районната прокуратура.

От 1000 до 6000 лева вървели залозите при свирепите кучешки боеве в разбитата в Пловдив фабрика, пише "24 часа".