Крах на БСП в Смолян
Крах на БСП в Смолян / снимка: dariknews.bg/архив

С 33,78 % ГЕРБ печели парламентарните избори в област Смолян при 100 % обработени протоколи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия адвокат Иван Гавазов. Втори резултат са постигнали ДПС с 22,40 %, следвани от Коалиция „БСП – Лява България” – 17,87 %. България без цензура получава 7,15 %, Патриотичен фронт „НФСБ и ВМРО“ – 4,28 %, Реформаторски блок – 3,95%; АТАКА -3,21% и АБВ – 2,31 %. Изборният ден приключи при избирателна активност от 51,59 %. Най-висока е избирателната активност в община Борино – 60,65 %, а най-ниска- в община Неделино – 43,37 %. В Смолян избирателната активност е била 41,41 %. Най-вероятно в българския парламент представители на родопчани отново ще бъдат д-р Даниела Дариткова, Мустафа Карадайъ и Дора Янкова. Все още не е ясно кой ще бъде и четвъртият депутат, който трябва да бъде излъчен от 22-ри многомандатен избирателен район Смолян.

Правото си на глас са упражнили 27 513 души в област Смолян към 13 часа, като в процентно изражение избирателната активност е 24,98 %. Най-висока е активността на гласоподавателите в общините Доспат – 30,46 %, Борино – 30,14 % и Баните – 28,61 %. В община Смолян активността е 23,61 %. Общият брой на избирателите, имащи право да гласуват за народни представители за областта, е 109968. Общият брой на членовете на секционни избирателни комисии е 2008, разпределени в 270 секционни избирателни комисии.

С решение на РИК-Смолян бяха направени промени в състава на секционни избирателни комисии в Мадан, Смолян и Чепеларе с резервни членове, поради неявяването на титулярите в състава на комисията.

Две жалби за нарушение на изборния процес в област Смолян внесоха от предизборния щаб на Коалиция „БСП – лява България“. Едната жалба е срещу Митко Далаков- служител на община Доспат, който е застанал пред избирателната секция в село Змеица и привиква избиратели от ромски произход. Свидетели са потвърдили, че общинския служител агитира хората да гласуват за определена политическа сила, включително чрез купуване на гласове. Втората жалба е срещу Керана Басмаджиева от град Чепеларе, която без отличителни знаци и без надлежна легитимация обикаля в непосредствена близост пред две секционните избирателни в Чепеларе и извършва предизборна агитация. От ДПС също са внесли жалба за незаконна агитация в доспатското село Барутин.Очаква се районната избирателна комисия да се произнесе по казуса.

Гласуват двама столетници от община Смолян. Единият от тях е мъж, живеещ в Смолян, който е навършил 101 години на 5 февруари тази година, а другият гласоподавател е жена от село Чеплетен, която е навършила 102 години на 12 февруари.

Младите хора пък, които за първи път упражняват  правото си на глас в община Смолян, навършили 18 години в периода от 25 май - датата на европейските избори, до днес, са 131 души, от които 52 са жени. Днес пълнолетие навършват момиче и момче, които също вече имат право да гласуват.

637 жители на община Смолян фигурират в списъка на заличените лица от избирателните списъци. Списъкът е публикуван на сайта на община Смолян.