Коя е задачата по физика, която Бойко Борисов реши?
Коя е задачата по физика, която Бойко Борисов реши? / http://u4avplovdiv.com/

Над 60 средношколци и студенти от  България, Румъния, Турция и Египет са изявили желание да участват в коледното състезание по физика на клуб “Квант”. Надпреварата започва от 16 часа в аулата на Техническия университет - филиал Пловдив, който за 12-ти път е традиционен домакин на младите физици.

Коледното състезание ще е със задачи, които имат физико-логически характер от ежедневието, като времето за отговор е само една минута. Логическите задачи, които са подготвени за състезанието са над 2000.

Състезанията на клуб “Квант” са валидни при приема на деца от средните училища в технически вузове и по технически специалности в университетите.

Задачата, на която Бойко Борисов отговори правилно

На предишен кръг, на който е присъствал премиерът Бойко Борисов журито предлага за решаване следната “пожарникарска” задача: с каква вода по-добре се гаси огън - с топла или студена? Правилният отговор е: с топла вода. Защото тя по-бързо се изпарява от студената и по-бързо формира облаче от пара над огъня, с което прекъсва достъпа на кислород до него, с което прекъсва и горенето.