Хюсеин Ергани и Здравко Димитров разговаряха по наболели проблеми в региона
Хюсеин Ергани и Здравко Димитров разговаряха по наболели проблеми в региона / Областна администрация - Пловдив
Хюсейин Ергани поиска съдействие от Здравко Димитров за ремонта на Имарет джамия и реновиране на Турските гробища в Пловдив
Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров се срещна с новия Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсейин Ергани. Това бе първата официална визита на г-н Ергани, след встъпването му в длъжност на 30 януари.

На срещата присъстваха и вицеконсулът на Република Турция г-н Волкан Танйълдъз, зам.-областните управители Владимир Петров и Ангел Рангелов, както и главният секретар на Областна администрация Пловдив Борислав Димов.

Г-н Ергани подчерта, че е изключителна радостен, че първата му среща е имено с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Той заяви, че първите му впечатления от Пловдив са прекрасни и това е град, в който веднага се е почувствал като у дома си.

На срещата бяха повдигнати важни въпроси от регионално значение. Бяха обсъдени възможностите за по-добри контакти между двете страни и за привличане на  турски инвестиции в Пловдивска област. Генералният консул изрази желание да бъдат възобновени разговорите за откриване на авиолиния, която да свързва Пловдив и Бурса. Областният управител обеща съдействие и каза, че за Летище Пловдив това ще е от изключително важно значение. Той подчерта, че подобни разговори са били водени още през 2012 година, когато преговорите за откриване на две нови авиолинии – Пловдив-Бурса и Пловдив-Истанбул са били пред финализиране, но в последния момент това не се е осъществило. Той заяви, че се надява сега проектът да бъде реализиран, защото туроператорите имат подчертан интерес към гости от съседна Турция, особено заради домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Коментирани бяха и възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма.

И двамата изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите, който засяга всички страни.

Г-н Ергани обсъди с областния управител и два от проектите, които от години очакват своето решение. Единият проблем е свързан с частичен ремонт на покрива на Имарет джамия, който джамийското настоятелство иска да извърши, но и до момента плановете не са одобрени от страна на община Пловдив. Другият проект е за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив, на който също не е дадена „зелена светлина“. Генералният консул изрази надежда, че двете начинания ще бъдат осъществени в най-скоро време, а Здравко Димитров каза, че ще съдейства за по-бързата им реализация.

В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Хюсейин Ергани подари на г-н Димитров оригинален сувенир.

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин ЕРГАНИ е роден през 1973 г. в гр. Ерзурум. През 1996 г. се дипломира от специалността Международни отношения във Факултета по Икономически и Административни Науки на Университет Боазичи. Същата година постъпва в Министерството на Външните Работи. Между 1998-2000 г. е на длъжност Аташе и Трети секретар в Дирекция Двустранни културни отношения. 2000 г. е назначен като Трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе. През 2002-2005 г. е на длъжност Втори и Първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева. Между 2005-2007 г. е на длъжност Първи секретар в Дирекция Многостранни икономически отношения. 2007-2008 г. е Политически Съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в Афганистан. Между 2008 и 2011 г. е на длъжност Съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон. През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса. Между 2013-2016 г. е на длъжност Началник отдел в Дирекция Америка. От 30-и януари 2017 г. е на длъжност Генерален консул на Република Турция в Пловдив. Владее английски и на средно ниво руски език.