Кметът на Тракия инспектира четирите училища в района
Кметът на Тракия инспектира четирите училища в района / © dariknews.bg

Кметът на район "Тракия' Гиньо Матев направи инспекция в училищата, който се намират на територията на района. Той посети СОУ "Свети Софроний Врачански". Там са били заделени 72 хиляди лева за текущи ремонти, от делегирания бюджет на училището, каза директорът на учебното заведение Пенко Рисков. Стаите за първокласниците са изцяло. През новата учебна година в СОУ "Свети Софроний Врачански" ще бъдат открити две нови паралелки. Причината е увеличилият се брой ученици с 45 бройки. В учебното заведение ще бъде спазено и изискването в тоалетните да има топла вода.

Гиньо Матев посети и  СОУ "Черноризец Храбър. През тази година в училището се открива паралелка с новата специалност "Публична администрация". Това  съобщи директорката Елена Кисьова. Това станало възможно след двудневното масово участие на учениците в среща с администрацията на район "Тракия" и съвместни дискусии. Кметът Матев пое ангажимент да осигури възможност на учениците от специалността да карат практиките си и стажа в кметството на района.

Районният кмет посети и инспектира и останалите две училища в района-СОУ "Димитър Матевски" и "Свети Седмочисленици". Той разпореди пред всички учебни заведения да се освежат пешеходни пътеки и да се поставят заграждения там, където няма. Освен това Матев провери и дали работят светофарни уредби и сигнализации около училищните сгради и детските градини.Той поясни, че се възстановяват изискванията най-малките да бъдат привеждани през натоварените булеварди от охранителя на училището или учители със стоп палка и в организирани групи. По преценка на районните експерти, организацията за 15 септември ще е в съответствие с всички изисквания.

Кметът на район "Тракия " съобщи, че на 15 септември ще присъства на откриването на учебната година в СОУ "Димитър Матевски".