Кметът кани пловдивчани на обсъждане за Небет тепе в края на март
Кметът кани пловдивчани на обсъждане за Небет тепе в края на март / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Обществено обсъждане за съдбата и бъдещата визия на Небет тепе ще се проведе на 27-ми март от 14.00 часа в залата на Общинския съвет.

Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му целта на събирането е да се постигне максимален консенсус относно Небет тепе и ако има неща за коригиране, да бъдат направени своеврменно.

„Срещата е в работен и с ранен час, защото това е единствената възможност за проектантите на спорния проект да присъстват и да отговарят на въпроси“, обясни Тотев.

Тотев изрази надежда, че ранното обявяване на обсъждането ще даде възможност на всички заинтересовани страни да организират времето си така, че да могат да присъстват.

Проектът е свързан с реставрация, експониране и рехабилитация на археологическия обект. Предвидено е озеленяване, ново осветление и отварянето на нов подход към обекта от страна на бул.“6-ти септември“. Обемът на крепостните стени ще бъде вдигнат, там където е възможно, а в 14-метровата четвъртита кула ще има музей. Задължително условие при проектирането на хълма ще бъде да има рампа за хора с увреждания.

Тракийското светилище, открито при последните разкопки ще бъде експонирано, а останките от друго още по-старо светилище ще бъдат маркирани.