Кметът: Грижата за децата ми е приоритет. ГЕРБ: Фактите го опровергават
Кметът: Грижата за децата ми е приоритет. ГЕРБ: Фактите го опровергават / Снимка на Даниела Ковачева
Детска градина „Люляк” остава без основната си сграда, след като общината е изгубила делото за къщата на ул. „Иван Вазов” 16 във Върховния административен съд. Той е постановил постройката да бъде върната на наследниците на реститутите от фамилия Митеви, а ние нямаме алтернатива за настаняване на 3-те групи с общо 80 деца, алармира районният кмет Райна Петрова.

Тя посочи, че макар в общината да са били наясно със ситуацията, ОбС вчера отказа поисканите от групата на ГЕРБ 980 хил. лева за довършване на новата детска градина „Перуника” и отпусна едва 220 хиляди. Това означава оскъпяване с 30 %, защото организирането на втора обществена поръчка ще отдалечи във времето строителството, каза лидерът на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев. От правната дирекция на общината контрираха, че делото с реститутите за ЦДГ „Люляк” е висящо и заседанието във ВАС е насрочено за 21 октомври.

БСП, прилежно подкрепяни от ВМРО и Атака, отхвърлиха всички искания за дребни суми за ремонти на 6 детски градини в „Централен” и 2 ясли, атакува Райна Петрова и се закани да внася предложенията „до дупка” и на следващите сесии. Тя заяви, че исканите общо 140000 лева за ремонти в детските заведения не са допълнителни средства, а сума, икономисана от вече отпуснати на района пари от Специализирания общински фонд/СОФ/.

Председателят на групата на левицата Николай Радев оспори твърдението на Райна Петрова, че не се изискват количествено-стойностни сметки за отпускане на парите. Той се закани да поиска пълна ревизия на конкурсите, провеждани по районите, за усвояване на пари от фонда. Ситуацията в СОФ е страшна, заявките за необходимите пари са правени „на око”, каза Радев.

От своя страна, кметът Славчо Атанасов разпространи изявление, че грижата за децата на Пловдив е негов приоритет и не приема обвиненията за неизпълнени обещания и отказани с политически мотиви средства за ремонти в ясли и градини. „Невъзможно при заявки за пари в началото на октомври ремонтите да започнат тази година. Средствата ще бъдат планирани в следващия бюджет, защото е най-добре ремонтите да стават по време на летните отпуски на родителите”, се казва в изявлението на кмета. В него е подчертано, че от началото на мандата управата е започнала строителството на 5 нови градини.

Изграждането им стартира от предишния мандат като обезщетение за общината по сключени договори за продажба на терени, контрира обаче председателят на съветниците от ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев. Според него следващата година общината няма да може да усвои никакви пари, защото сега се отказват искания за средства за разработването на проекти. Той даде пример с отхвърлените ан блок предложения на ГЕРБ на вчерашната сесия за проектиране на осветление за тъмни улици, за планиране на разширения на две детски градини и т.н. Тази година довършваме това-онова, но какво ще заложим за следващата при липса на проекти, попита лидерът на ГЕРБ.