Китай иска да покаже Тракийските ни съкровища
Китай иска да покаже Тракийските ни съкровища / снимка: dariknews.bg/архив

Китайска парламентарна делегация, която е на посещение в България, поиска Тракийските ни съкровища, за да ги изложи в страната си. Това стана ясно при среща на делегатите с министъра на културата Вежди Рашидов. Ръководителят на делегацията Джа Пейсин и културният ни министър бяха единодушни, че макар двете държави да поддържат добри традиции, културните връзки помежду им досега не са били особено активни. Рашидов увери, че е готов да направи първата си работна среща с китайския министър на културата, на която да бъде поставено началото на преговори по въпроса.

Според ръководителя на делегацията Джа Пейсин, който е и заместник-председател на комисията по външните работи на Общото китайско народно събрание, това, което най-много е възхитило китайците при посещението им у нас, е била прецизната изработка на златните тракийски съкровища в Панагюрище.

„След като разгледахме находките, представени там, ние споделихме, че ако тези златни съкровища бъдат изложени в Китай, със сигурност ще предизвикат много широк интерес. За този наш кратък престой в България, ние останахме с едни наистина дълбоки впечатления от вашата страна. И когато се върнем в Китай, ние ще станем едни много добри пропагандатори и безплатни рекламни лица на България", заяви Джа Пейсин.

Вежди Рашидов от своя страна разказа на делегатите, че страната ни разполага с над 5000 артефакти от този период:

„По нашите земи могат да се видят много тракийски култури, византийски, Рим имаме много, и поради исторически събития, и ислямска богата култура е останала по тези земи. Аз лично смятам, че ще бъде полезно за двете държави първо да опознаем народите си чрез тяхната култура, след което по-лесно ще стане влизането. Китай е навсякъде по света, вече няма стока, която да не е китайска. Ясно е, че това е една огромна икономика, но преди всичко, разбира се, и голяма държава."

От китайска страна допълниха, че посещението им в България е първо за всеки един от членовете на делегацията. Според Пейсин двете културни министерства биха могли да набележат конкретни планове за културен обмен, които в бъдеще да се реализират като проекти.