Кирил Рашков остава в ареста
Кирил Рашков остава в ареста / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Пловдивският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Кирил Рашков. Той е обвинен в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянията, в които е обвинен. Според магистратите има реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица Окръжният съд в Пловдив отказа да пусне от ареста Кирил Рашков и да изпълни искането на адвокатите му да му бъде наложена мярка „домашен арест”, както и назначаването на съдебномедицинска експертиза.

Наблюдаващият прокурор Румен Попов определи исканията като абсурдни, а съдебният състав отказа да пусне Рашков с мотива, че няма доказателства, че здравето му се влошава, и освен това е лекуван в ареста. Не на последно магистратите посочиха, че той може да се укрие, да избяга в чужбина или да окаже влияние на други хора, свързани с делото. Кирил Рашков е в ареста от близо седем месеца, след като бе арестуван при акция на ДАНС. Срещу него има три обвинения - за контрабанда на живак, за притежание на живак и за притежание на археологически ценности.

Според магистратите на 10 юли 2014 г., без знанието и разрешението на митниците, Рашков е пренесъл през границата на страната (ГКПП Капитан Андреево) половин килограм живак.

Установено е, че силно действащото отровно вещество е било държано и транспортирано с цел търговия.