/ dariknews.bg
Кино Космос
96587
Кино Космос
  • Кино Космос
Зала за кинопрожекции, макар и без седалки, кафене, гардероб, зона за четене и зона за музика ще има през 2019-та година в емблематичното пловдивско кино Космос. Това увери в интервю за Дарик зам.-кметът по култура Александър Държиков. Той разказа, че интериорът на модерния културен център, който ще е от скандинавски тип, ще е предимно от дърво и бетон. Предвидените за реконструкция на обекта 2 млн. лв. обаче няма да са достатъчни.

Държиков обясни, че освен реконструкция, на кино Космос ще бъде направен и ремонт, защото има компрометирана арматура. Проектът на вносителя на авторските права арх. Тодор Абаджиев ще бъде завършен съвсем скоро и ще бъде представен на пловдивчани. Очаква се и площадът пред емблематичната сграда да бъде освободен от временно поставените в пространството павилиони.

Припомням, че през последното лято колектив „Кино Космос“ оттегли доверието си от общината и в частност от фондация „Пловдив 2019“. Групата съмишленици беше предимно от млади архитекти, но и други хора на изкуството. Тези хора дадоха 5 години от живота си за възраждането на културното средище, коментира преди време за Дарик театралният критик и общественик Пенка Калинкова.

Чуйте повече по темата от репортажа, приложен в аудио зоната.

След излизането на второто съдебно решение за пространството пред киното, се очаква общината да отчужди имотите там и културното средище да бъде открито за погледите на всички, площадът да придобие нов облик и да възвърне предназначението си.