Каназирева иска по-високи наеми на партийните клубове
Каназирева иска по-високи наеми на партийните клубове / netinfo

Предложение за по-високи наеми на общинските помещения, ползвани за партийни клубове внася днес общинската съветничка от "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева. Според нея е цинично партиите да получават 35 млн. лв. субсидия на година и да плащат жълти стотинки за апетитни имоти в центъра на Пловдив. Тя настоява сегашният наем от 50 ст./кв.метър да стане минимум 5 лв. Несправедливо е представителите на бизнеса, дребни и средни търговци, както и продавачи на книги да плащат по 10 – 16 лева на кв.метър, а партийните централи да ползват на безценица общински имоти, счита Каназирева.

Законът за политическите партии дава право на парламентарно представените политически сили да наемат общински и държавни помещения на преференциални цени за офиси. От това право се възползват и партии, получили над 1 % от гласовете на изборите. Над 40 партии могат да кандидатстват за клубна база в община Пловдив.

В предложението на Каназирева е представен сравнителен анализ за страната, в който се посочва, че общините плащат наеми за помещания на партийни клубове на цени между 50 ст. и 5 лв за квадрат.

Партиите получават милиони левове субсидии и ще бъде справедливо, законосъобразно и пазарно обосновано да плащат адекватни наеми, вместо да ощетяват бюджета на Пловдив, убедена е Каназирева. Според нея е крайно време да се сложи край на съществуващия от години двоен аршин, като за това е необходима единствено политическа воля.

През декември 2012 г. Дани Каназирева беше предложила Общинският съвет да завиши наемите за партийни офиси поне на 2 лева, но  тогава мнозинството  не я подкрепи. Каназирева се надява, че за две години местните политици са достатъчно узряли, за да не ощетяват повече градската хазна.