Кабинетът отпусна 30 млн. лв. за детски ясли и градини - Пловдив чака около 6 млн.
Кабинетът отпусна 30 млн. лв. за детски ясли и градини - Пловдив чака около 6 млн. / Sofia Photo Agency

На редовното си заседание днес правителството ще предостави на седем общини 30 млн. лв. от централния бюджет за основен ремонт и изграждане на детски ясли и детски градини.

Община Пловдив кандидатства с няколко обекта, като се надява да получи около 6 млн. лева, научи Дарик.

Пари ще получат още общините Бургас, Варна, Плевен, Русе, Столична община и Стара Загора. С тези средства се цели преодоляване на проблемите в общини с недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца.

За парите се заговори между първо и второ четене на държавния бюджет за 2013 г. По това време десетки майки излязоха на протести пред парламента и депутати от ГЕРБ предложиха на Министерството на финансите точно 30 млн. лева да се дадат на някои общини за изграждане на детски ясли и градини, а почти веднага зам.-министъра на финансите Владислав Горанов обяви, че предложението ще бъде прието. От ГЕРБ използваха тези пари, за да подчертаят, че управляващото мнозинство все пак прави нещо за родителите с малки деца.

Министерският съвет ще отпусне хуманитарна помощ в размер на 300 000 лв. за дейността на Световната продоволствена програма в Сирия. Решението е в отговор на призива на генералния секретар на ООН за спешно осигуряване на над 1 млрд. долара за най-належащите нужди на засегнатите от конфликта над 4 млн. сирийски граждани.