Избират най-бърз и най-грозен кон за Тодоровден
Избират най-бърз и най-грозен кон за Тодоровден / www.freeallimages.com
Избират най-бърз и най-грозен кон за Тодоровден
78322
Избират най-бърз и най-грозен кон за Тодоровден
  • Избират най-бърз и най-грозен кон за Тодоровден

С традиционните кушии и молебени за здраве се отбелява  Тодоровден в целия регион, показа репортерската проверка на Дарик.

Традиционната кушия в Ново село, община Стамболийски, за първи път  „тръгва“ от новопостроения средновековен замък с кули, съобщи за Дарик кметът на селото Тодор Атанасов. Надбягването е от 10.00 часа с водосвет на открито. Първото състезание е 800 м езда, следвано от надбягване с римски колесници и 200 м спринт. След това са конкурсите за кон теглач, кон орач, най-красив кон, най-грозен кон. Очаквам поне 30 - 40 коня да се включат в състезанието. Тази година няма да има традиционното надбягване с магарета, защото тези животни са на изчезване, допълни кметът на Ново село.

Тази година община Асеновград, архиерейското наместничество и неформалното сдружение на конярите в Асеновград организират надбягване в местността „Св. Тодор”. Кушията започва в 11.00 часа, като в нея се очаква да се включат около 20 коня. Наградният фонд е в размер на 200 лв. и е осигурен от общината. Преди това се отслужва  литургия в параклиса „Св. Тодор”.

В събота в асеновградското село Конуш също се  отслужва молебен за празника, след което ще има надбягвания с коне в местността „Мерата“ до стадиона в селото. Наградите ще бъдат разпределени в три дисциплини: надбягвания на коне с тежковоз, езда и за най-красив кон.

В село Чешнегирово, община Садово, организираме дефиле на коне, а не кушия, съобщи за Дарик кметът на селото Христо Атанасов. Дефилето  се провежда  от 10.00 часа на центъра на селото. Тричленно жури начело с местния ветеринарен лекар ще оценява животните и ще определи достойните за титлата "най-красив кон". Наградата е конска муниция, уточни кметът на Чешнегирово. Преди това в местната църква "Св. Теодор Тирон" ще има литургия и водосвет за здравето на хора и животни.

В селата Слатина и Столетово на община Карлово традиционните кушии тази година няма да се състоят заради минали инциденти на този ден. За с. Слатина Тодоровден е храмов празник, затова ще има литургия в местната църква „Св. Теодор Тирон“ и народно веселие на открито, съобщиха за Дарик от общината.

Първото състезание за тази година на спортната база „Тракиец“ край с. Житница, община Калояново, започва в 11.00 часа. Ако на други места в този ден се правят конски кушии, домакините залагат на класическия спорт паркура. Организаторите предвиждат общо 4 паркура, а най-високите препятствия ще бъдат с височина от 120 сантиметра. Сред официалните гости на празника се очакват Областният управител Розалин Петков, кметът на Пловдив Иван Тотев и зам.-кметът Стефан Стоянов и кметовете на Житница, Дуванлии и Калояново.