Искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане
Искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане / снимка: dariknews.bg/ архив
Искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане
75662
Искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане
  • Искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане

Държавата да увеличи парите за зимно поддържане на общините, тъй като при тежка зима те не достигат. Това предложиха в предаването Дарик кафе кметовете на общините Калояново Александър Абрашев, на Лъки Валентин Симеонов и на „Марица” Димитър Иванов.

Сега държавата заделя между 31 и 35 хил. лв. за зимно почистване на пътища и улици във всяка една от 3-те общини. „От републиканския бюджет ми отпускат средно по 865 лв на километър, а като съдя по това колко харчим, парите трябва да са между 1500 и 1600 лв на километър. Лъки е община със силно пресечен терен и това допълнително оскъпява снегопочистването”, обясни кметът Валентин Симеонов.

От бюджетите си общините заделят допълнително между 35 и 80 хил. лв за зимно поддържане, уточниха кметовете.

До 2 седмици ще бъдат сключени договорите за снегопочистване на пътищата и улиците в община Калояново, такива вече има в Лъки и „Марица”. Навсякъде са осигурени техника и материали за чистене на лед и сняг, допълниха градоначалниците.

Четвъртокласната пътна мрежа, стопанисвана от общините, е в сравнително добро състояние, което е предпоставка за качествено снегочистене на улици и пътища. Проблеми има по-често с третокласната пътна мрежа, особено в планинските общини, посочиха още кметовете.

Над 100 машини ще чистят Пловдив през зимата, съобщи за Дарик директорът на общинско предприятие "Чистота" Иван Стоянов.

На 12 ноември предстои инспекция от представители на КАТ и община Пловдив за състоянието на снегопочистващата техника. Проверяват се всички 109 снегорини, разпръсквачи на сол и челни товарачи, с които разполага фирмата изпълнител.

Вече 2 зими чистим Пловдив без пясък, разчитаме най-вече на сол и химически препарати, които не са агресивни към пътната настилка и околната среда. Имаме достатъчно материали, обясни Иван Стоянов.

От 15 ноември до 15 март сме в режим на зимно снегопочистване, допълни още шефът на "Чистота".