/ netinfo
Заплатите в промишлеността в Пловдив скочиха
форум Пловдив
95296
форум Пловдив
  • форум Пловдив
10 млн. лева ръст на инвестициите в страната за септември отчете в Пловдив директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

„Вървим по план, който сме задали още в началото на 2017 г. , а именно да привлечем инвестиции за над 400 млн.лв., които да разкрият потенциал за нови 6 000 работни места. Те са в сферата на автомобилната индустрия, логистика и транспорт, аутсорсинг и Ай Ти“, заяви Янев, който участва в града под тепета в кръгла маса за привличане на допълнителни инвестиции по време на европредседателството на България през 2018 г.

Стамен Янев
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Увеличение на заплатите в сектора на промишлеността в Пловдив с 10% отчете по време на форума икономическият анализатор Георги Стоев. По този показател градът под тепетата изпреварва Бургас, където възнагражденията растат между два и три пъти по-бавно, коментира Стоев. По думите му, това се дължи на превръщането на Пловдив в промишлена столица на България.

Георги Стоев: Ако няма реформи сега, после ще търсим споразумение с МВФ
снимка: Личен архив

По време на дискусионната среща в града под тепетата беше поставен акцент върху привличане на нови потенциални инвеститори, които с избора си да се позиционират в България затварят кръга „производител-доставчик“. Бяха обсъдени и възможностите за публично-частно партньорство с цел изграждането на индустриални зони и свързаната с тях инфраструктура.

Още чуйте в звуковия файл.