/ iStock/Getty Images
България се превръща в атрактивна инвестиционна дестинация не само за производство на автомобилни части, но и в друг високотехнологичен сектор, какъвто е самолетостроенето. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който връчи сертификат за инвеститор клас А на "Латекоер България" ЕООД за инвестиционния проект "Сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет AIRBUS A350", съобщиха от министерството.

Борисов поиска от МС още 16 млн. за ремонт на самолети

Инвестицията по сертифицирания проект е на стойност 5, 574 млн. лв., за разширяване на производството на завода на френската компания в икономическата зона в Радиново. С осъществяването му ще бъдат разкрити нови 35 работни места, към работещите вече близо 200 в производството.

Целта на инвестиционния проект е стартиране на сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че страната ни е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите, финансова и макроикономическа стабилност, квалифицирани кадри, а това е предпоставка да дойдат все повече инвеститори в сектора.

ВВС с нови придобивки за въздушни операции

Зам.-министър Борисов е посетил и фабриката на "Шнайдер" в село Радиново, край Пловдив, която получава официално статут на Smart Factory, на вътрешно ниво в рамките на групата "Шнайдер Електрик". Този статут дава признание на завода като демонстрационна фабрика-модел, заради внедрените високи технологии.

По време на посещението е било подписано Споразумение за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и фабриката на "Шнайдер Електрик България" ЕООД като демонстрационна фабрика относно Smart Factory технологиите в България. Вашият пример днес помага за изграждането на международния облик на България като отлична страна за инвестиции във високотехнологични производства, подчерта Лъчезар Борисов.

По думите му все повече компании в страната инвестират във високи технологии и роботизация, което повишава добавената стойност на продукцията. "България се изкачва с 11 места в класацията за дигитализация на бизнеса през тази година", допълни той.